Het einde van het jaar is vaak het aangewezen moment om een lijfrenteverzekering af te sluiten. Dat heeft alles te maken met het belastingvoordeel dat een lijfrentepolis u (nog steeds) kan opleveren.

Een lijfrenteverzekering of koopsompolis is een goed middel voor de opbouw van een aanvullend pensioen. U legt periodiek een bedrag in of u stort eenmalig een bedrag (koopsom) en dat bouwt door de jaren heen op. Het bedrag dat u in deze opbouwfase inlegt, is onder voorwaarden fiscaal aftrekbaar. Een van de voorwaarden is dat u een aantoonbaar pensioentekort heeft. Als dat zo is, mag u het bedrag dat u inlegt in mindering brengen op uw belastbaar inkomen. Dat kan u dus een aardig belastingvoordeel opleveren.

Omdat veel lijfrenteverzekeringen aan het eind van het jaar afgesloten worden (om voor dat jaar nog gebruik te kunnen maken van de belastingaftrek), lopen in deze periode van het jaar ook veel polissen af. Als uw verzekering tot uitkering komt, heeft u globaal gesproken twee mogelijkheden: u koopt er periodieke uitkeringen mee of u zet het bedrag nog een keer voor een bepaalde periode vast. De mogelijkheden zijn overigens ook afhankelijk van het moment waarop u aanvankelijk uw verzekering afsloot. Het belangrijkste op het moment van uitkeren is dat u zich goed laat voorlichten over de mogelijkheden en de fiscale gevolgen.

Wilt u weten of een lijfrenteverzekering voor u interessant is en of het verstandig is om voor dit jaar nog gebruik te maken van de fiscale mogelijkheden, neem dan contact met ons op. Loopt uw lijfrenteverzekering binnenkort af, maak dan binnenkort een afspraak voor een deskundig en onafhankelijk advies.

(18-11-2008)