Een defect of verkeerd gebruik van een apparaat of product is veruit de grootste oorzaak van brand in ons land. In maar liefst 55 procent van de brandgevallen is de oorzaak daarin te zoeken. Dat blijkt uit een steekproef van Salvagecoördinatoren in de maanden januari en maart 2010. Andere oorzaken van brand zijn onder meer brandstichting (11%), vuurwerk (6%), spelen met vuur (5%) en roken (4%).
 
Schade door brand kunt u enigszins voorkomen door in uw huis rookmelders op te hangen. Die slaan bij de eerste rookontwikkeling direct alarm. U kunt de brand dan misschien nog zelf bestrijden en verdere materiële schade beperken. Belangrijker nog is dat u gealarmeerd wordt als de brand uitbreekt terwijl u ligt te slapen. Dan kan een rookmelder uw leven redden.
 
Behalve vernietiging van eigendommen veroorzaakt brand vaak ook andere vormen van schade. Roetschade bijvoorbeeld of waterschade die ontstaat bij het blussen. Met een goede inboedelverzekering krijgt u dergelijke kosten vergoed. Wilt u weten welke inboedelverzekering het beste bij u past en bovendien betaalbaar is? Neem contact op met ons kantoor voor meer informatie.