Minister Hirsch Ballin van Justitie wil dat meer zaken voor de kantonrechter komen. Nu is het nog zo dat deze ‘snelle rechter’ alleen zaken mag afhandelen die gaan om een belang van maximaal 5.000 euro. Als het aan de minister ligt gaat die grens omhoog naar 25.000 euro.
Bij de kantonrechter kan iemand zonder advocaat of jurist procederen, vanwege het relatief kleine (financiële) belang. Als de kantonrechter ook zaken tot 25.000 euro gaat behandelen, blijft het mogelijk om zonder advocaat de rechtszaal te betreden, hoewel het om een groot bedrag kan gaan. De vraag is natuurlijk hoe verstandig het is om zonder juridische ondersteuning een zaak te beginnen of u te verweren.
 
De keuze om geen advocaat in te schakelen is in veel gevallen ingegeven door financiële motieven. Een advocaat rekent gemiddeld zo’n 150 tot 200 euro per uur en de eindafrekening kan in dat geval hoger zijn dan het oorspronkelijke belang. Daarom is het zeer aan te bevelen om een goede rechtsbijstandverzekering af te sluiten. Die verzekering biedt u deskundige juridische ondersteuning in tal van conflicten voor een laag premiebedrag. Vaak betaalt u voor de verzekering per jaar minder dan een advocaat per uur rekent. Neem contact met ons op en wij vertellen u graag meer over de voordelen van een rechtsbijstandverzekering.