Een kwart van de gescheiden Nederlanders kan de eerste vijf jaar na de scheiding moeilijk rondkomen. Meer dan een derde is hierover ontevreden.
 
Dit concludeert het Nibud, Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting, na een verkennend onderzoek.
 
Jaarlijks besluiten circa 32.000 echtparen uit elkaar te gaan, waarbij er in 59 procent van de gevallen een achteruitgang te zien is in de financiële situatie. Uit analyses van het Nibud blijkt dan ook dat van de mensen die de afgelopen 5 jaar gescheiden zijn 23 procent ontevreden en 12 procent zeer ontevreden is over de eigen financiële situatie. Gescheiden mensen vinden het moeilijk om hun inkomsten en uitgaven aan de nieuwe situatie aan te passen. Ze hebben daardoor vaker moeite iedere maand met hun geld rond te komen.
 
Het Nibud biedt algemene informatie over de financiële situatie na een scheiding en heeft ook rekentool ontwikkeld. Die vindt u op www.nibud.nl. Wilt u precies weten wat een scheiding voor u betekent en welke voorzorgsmaatregelen u en uw partner eventueel kunnen treffen, neem dan contact op met ons. Wij geven u een persoonlijk advies op maat.